Un estudiant de l'EET i un exalumne de la FIB creen un sistema que facilita als invidents l’ús de dispositius informàtics

Oscar MartinezHolofonic User Interface (HUI) és una solució informàtica que fa servir, en temps real, la síntesi digital de so tridimensional per tal que usuaris invidents o amb deficiències visuals puguin fer servir de manera òptima ordinadors, smartphones, videojocs, tabletes i tot tipus de dispositius informàtics amb pantalla. HUI és fruit del Projecte Final de Carrera d’Òscar Martínez, de l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET), dirigit pel professor Antonio Calomarde,  del Departament d’Enginyeria Electrònica de la UPC.

 

Al projecte s’hi van afegir des dels seus inicis Xavier Rodríguez, llicenciat en Enginyeria Informàtica per la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) i, en les darreres setmanes, German Coin, desenvolupador informàtic. Tots tres han desenvolupat un primer prototip  d’aquest innovador sistema que permet a l’usuari, sense necessitat de veure-hi, trobar  la posició dels icones que apareixen als escriptoris de les pantalles de qualsevol dispositiu informàtic i executar les seves funcions. Óscar Martínez i Xavier Rodríguez treballen ara en  la comercialització del sistema, que va ser guardonat amb el primer premi del concurs Empren UPC a la millor idea de negoci.

 

Funcionament amb ‘earcones’

 

El sistema Holofonic User Interface (Interfície d’Usuari Holofònica, HUI) es basa en la síntesi digital del so tridimensional. Aquesta tècnica permet integrar de manera digital un so característic a una icona, convertint-la en un earcone. Els earcons assenyalen carpetes, aplicatius i programes  de qualsevol dispositiu amb sistema Windows. L’usuari invident en obrir l’ordinador es col·loca uns auriculars domèstics i comença a escoltar alhora cadascun dels sons que identifiquen cada earcone. Per trobar el que busca, només ha de navegar per l’escriptori  fent servir el ratolí. La localització de la posició exacta dels earcons es fa a través dels sons que els caracteritzen i també gràcies a les diferències d’intensitat del so quan el cursor del ratolí s’apropa o s’allunya dels mateixos. Quan l’usuari sent el so que busca en la màxima intensitat i no n’escolta cap d’altre, fa clic dues vegades amb el ratolí i pot començar a utilitzar el programa, l’aplicatiu o el document que buscava.

 

Trobar carrers amb el GPS

 

Una altra de les novetats de HUI és que és capaç de mostrar informació espacial a través del so. És a dir, que permet no només identificar earcones, sinó també assenyalar el camí per accedir a llocs, ciutats, o carrers en un mapa de GPS sense veu. Els creadors de HUI veuen viable també aplicar el sistema en museus, ja que permetria indicar on es troba una obra d’art respecte a la posició del visitant o fins i tot incloure el contingut de l’exposició amb so tridimensional.

 

Tots dos estudiants ja estan pensant en aplicar aquesta mateixa tecnologia als dispositius tàctils, com ara els smartphones o les tabletes, o fins i tot en els videojocs i els sistemes de realitat augmentada. Segons afirmen els creadors, aquest enginyós sistema deixarà enrere els sistemes actuals de targeta electrònica de veu.

 

Com s’ha dissenyat HUI

 

Per desenvolupar HUI, Óscar Martínez, Xavier Rodríguez i Gernan Coin han sintetitzat el so tridimensional. I han  fet servir  les bases de dades que modelitzen l’oïda externa humana amb mides reals en subjectes reals. Gràcies a l’existència d’aquestes bases de dades, la síntesis de so tridimensional no és molt complexa, però per fer-ho en temps real es necessita una capacitat de processament i d’anàlisi molt ràpida. Aquest és un dels secrets de l’eficàcia de HUI

 

A més, els dos estudiants han fet servir una tècnica que ja s’ha utilitzat en simulacions de sistemes auditius o en realitat virtual com ara els videojocs. Per obtenir el primer prototip han treballat amb llenguatges informàtics Open Source, com ara Matlab i  Pure Data, que tenen prestacions en l’àmbit del processament de so en temps real.

 

Una excel·lent idea de negoci

 

Óscar i Xavier van presentar el seu projecte al concurs d’idees de negoci de base tecnològica EMPREN UPC, convocat pel programa INNOVA de la mateixa Universitat i van resultar finalistes. Per això INNOVA els va donar l’oportunitat de formar-se en matèria d’emprenedoria per poder desenvolupar la seva idea de negoci.

Finalment, HUI va resultar ser un dels projectes guanyadors, juntament amb altres dos iniciatives.

 

Model de negoci i primeres aplicacions

En la primera etapa, el model de negoci de HUI es basa en la venda de llicències per a l’ús de l’aplicació. Posteriorment, es desenvoluparà una Interfície de programació d’aplicacions (API) que permetrà als desenvolupadors integrar les funcionalitats de HUI en les seves aplicacions.

Els creadors  d’HUI tenen la intenció de distribuir periòdicament aplicacions senzilles i jocs per a mòbils, amb l’objectiu de donar a conèixer  les seves possibilitats. Està previst que la primera serà una aplicació de realitat augmentada que integra so 3D.