Torna ‘Res Sense Recerca’ per apropar la investigació a estudiantat de secundària

Marc Boada a RSSREl proper  24 d’abril, a les 12 hores, a l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET),  tindrà lloc la jornada ‘Res Sense Recerca - Res Sense Energia’, un diàleg en viu i en directe entre 200 estudiants de secundària i quatre investigadors de la UPC al campus de Terrassa, conduït i presentat per Marc Boada, divulgador científic i presentador del programa del Canal 33 Quèquicom.

 

Els investigadors i investigadores Roser Capdevila, Álvaro Luna i Xavier Salueña, del campus de la UPC a Terrassa, i l’estudiant emprenedor Baltasar López són els quatre  protagonistes de Res Sense Recerca - Res Sense Energia. Les energies renovables i alternatives són el denominador comú en l’activitat de recerca i emprenedora d’aquests investigadors, que   explicaran als 200 estudiants excel·lents, procedents de 9 centres d’ensenyament secundari de  diferents localitats  de Catalunya, les claus del seu treball, la seva trajectòria, els seus projectes més significatius i la importància de la recerca per al desenvolupament de la societat.

 

L’activitat serà conduïda per Marc Boada, divulgador científic i presentador del programa Quèquicom, del Canal 33. Durant l’acte, els assistents podran participar activament d’un experiment col·lectiu, fer preguntes als investigadors i formar part activa  d’un debat que promet ser divertit i interessant. ‘Res Sense Recerca’ es retransmetrà en directe a través del Canal UPCTV http://tv.upc.edu/.

 

Els estudiants participants també podran veure, tocar i pujar al primer cotxe híbrid universitari de competició de l’Estat, l’EcoR2, dissenyat i construït pels estudiants de l’associació UPCEcoracing, que compta amb un gran palmarès internacional dins de la competició Formula Student.

 

Experiment col·lectiu: crear energia amb llaunes de refresc

 

L’experiment col·lectiu serà conduït per l’investigador Xavier Salueña. Per dur-lo a terme, els participants duran una anella de llauna de refresc que introduiran en un petit dipòsit. Salueña processarà aquest material de tal manera que aconseguirà generar energia per moure un molí i encendre leds de colors.

 

A la jornada ‘Res Sense Recerca’ s’hi han inscrit més 200 estudiants de batxillerat i de 3r i 4rt d’ESO de Catalunya, seleccionats pels seus professors. Aquests estudiants han participat prèviament de les activitats proposades al web www.terrassa.upc.edu/rssr, a través del qual han conegut els quatre investigadors i els han pogut fer preguntes. Marc Boada formularà les 10 millors preguntes als quatre investigadors. Els estudiants han respost també qüestions proposades pels organitzadors en aquesta pàgina web, com ara, què és la recerca? per què serveix investigar? o què fa un investigador?

 

A més, han pogut conèixer les 17 virtuts que ha de tenir un investigador i se’ls ha demanat que en triïn tres de personals. El web també ofereix una sèrie de produccions audiovisuals  realitzades pel Servei de Comunicació Institucional de la UPC, en les quals es poden veure projectes de recerca realitzats per joves investigadors de la Politècnica i temes d’actualitat tecnològica i científica.

 

Res sense Recerca – Res Sense Energia’ s’emmarca en les activitats promogudes  pel Campus d’Excel·lència Internacional - Campus d’Energia (CEI), dins del Pla Comunicació de la Recerca del Campus de la UPC a Terrassa, i que pretén incentivar i motivar l’estudiantat més jove cap al coneixement científic i tecnològic i formar-lo sobre la importància de la recerca i de la innovació a la societat actual. L’estudiantat que assisteix a la jornada ha estat seleccionat   sota els criteris de motivació i excel·lència. La jornada ‘Res Sense Recerca-Res Sense Energia’  està coorganitzada per  l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UPC,  el Servei d’Universitats i Societat del Coneixement de l’Ajuntament de Terrassa i Aulatec-CESIRE, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

 

S’hi han inscrit estudiants d’instituts i col·legis de Terrassa, Sabadell, Ciutat Badia i Esparreguera.

 

Més informació a
www.terrassa.upc.edu/rssr   

http://tv.upc.edu/