Paul Rose, inventor de les lents de contacte RosK per a pacients amb queratocon, visita la FOOT

Paul RoseEl queratocon és una afecció visual que  provoca l’augment de la curvatura de la còrnia, adoptant  una forma cònica al mateix temps que es torna més prima. Paul Rose va crear la primera lent de contacte estable en una còrnia amb queratocon. És la mes prescrita a tot el món per tractar aquesta afecció

 

El proper dilluns dia 1 de juny, a les 9,30h i l’Auditori Joan Salvadó de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), Paul Rose impartirà una conferència als estudiants d’aquesta facultat un dia desprès de  rebre a Liverpool el prestigiós BCLA Industry Award que atorga la British Contact Lens Association. Rose, inventor de la primera lent de contacte que es va adaptar de manera estable als pacients de queratocon,  adaptarà les seves lents a dos pacients reals del Centre Universitari de la Visió (CUV), una operació molt complexa per a la que es necessita una gran experiència.

 

Què és el queratocon

El queratocon és una afectació de la còrnia que sol aparèixer durant l'adolescència i que va augmentant amb l'edat, primer només a un ull però generalment afecta als dos El queratocon  provoca que la còrnia augmenti la seva curvatura, agafant una forma cònica, al mateix temps que es torna més prima. A conseqüència d’això, es produeix un augment notable de la miopia i de l'astigmatisme; un astigmatisme  irregular que difícilment es pot corregir amb ulleres ni lents de contacte d'hidrogel.

 

La solució per als pacients de queratocon és adaptar lents de contacte rígides. Les lents, a diferència del que es pensava fa un temps, no aturen la progressió del queratocon sinó que només permeten al pacient mantenir una bona visió, en estadis poc avançats. Durant els estadis en els quals encara és possible la solució mitjançant lents rígides, aquestes normalment no són estables perquè s'aguanta bé a causa de  la geometria cònica de l’ull. Per tant, són necessàries lents de disseny especial.

 

Un d'aquests dissenys és la lent RoseK inventada pel Paul Rose. La lent RoseK  és  estable en un ull amb queratocon  perquè està dissenyada amb  una forma que passa per sobre del con de la còrnia sense tocar-lo, i  al mateix temps es recolza a la perifèria de la còrnia. Altres dissenys fan servir principis similars, però la lent RoseK, inventada per Paul Rose,  va ser  la primera en aplicar aquest principi.

 

Les lents per a pacients amb queratocon són molt difícils d'adaptar i cal molta experiència. Després de la seva conferència, Paul Rose adaptar, a porta tancada, les seves lents a dos  pacients amb queratocon procedents del Centre Universitari de la Visió.

 

La trajectòria de Paul Rose

 

Paul Rose  es va graduar l’any 1967  en Optometria a la Universitat d'Auckland, Nova Zelanda . Al 1969 va obtenir la llicenciatura en Ciències en Psicologia i Matemàtiques a la mateixa universitat. En 1998 va ser anomenat membre  de la Societat de Professionals en lents de contacte de Nova Zelanda i va ser membre del seu  consell durant un període de 10 anys, inclòs el  període en què va ser president.

 

Paul Rose  ha presentat nombroses ponències en conferències arreu del món en un varietat de temes, incloent el queratocon. Tambè ha estat professor a la Universitat d'Auckland, Nova Zelanda, en la seva especialitat de queratocon  i va ser part del grup consultiu de Johnson i Johnson. Ha exercit  l’Optometria a Hamilton, Nova Zelanda durant els últims 39 anys, especialitzada en lents de contacte rígides,  particularment per a  queratocon .

Rose es el dissenyador de la família  de lents anomenades Rose K. Per la qual va ser  guardonat l’any 2000  amb el "Premi de disseny i el procés creatiu" pel CLMA (EUA) per la innovació en disseny de la lent i el procés de fabricació per a la millora de la de la indústria de la lent de contacte. L’any 2007 va ser reconegut per l’EFCLIN ( la major associació de fabricants de lents de contacte en el món)  per la seva contribució a  la indústria de les lent de contacte

 

El disseny de Rose K s’utilitza a  més de 70 països i és ara el més prescrit
per a l’afecció de  queratocon al món.

 

Més informació
www.foot.upc.edu

www.cuv.upc.edu

http://www.roseklens.com/