Orbital 40 connecta els agents d’R+D amb les empreses de Terrassa i del Vallès, a l’edifici Gaia de la UPC

Connectem la InnovacióA la segona edició de la jornada ‘Connectem la innovació’  es preveuen més de 180  interaccions universitat-empresa. Hi participaran 21 empreses, 25 grups de recerca de la UPC i dos divisions del centre tecnològic LEITAT. Terrassa és la ciutat catalana, després de Barcelona, amb més grups d’R+D que transfereixen resultats d’innovació tecnològica a les empreses.

 

El Parc Científic i Tecnològic de Terrassa, Orbital 40, organitza ‘Terrassa en òrbita’, un conjunt d’accions destinades a difondre, visibilitzar i propiciar l’activitat d’R+D que es realitza a Terrassa i apropar els agents que desenvolupen activitats d’R+D a la capital vallesana. En aquest marc, el dia 12 de novembre, a partir de les 9.30 h tindrà lloc a l’edifici Gaia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) la jornada ‘Connectem la innovació’, una de les quatre accions de ‘Terrassa en òrbita’, en la qual Orbital 40 compta amb la col·laboració activa dels seu socis, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre Tecnològic LEITAT. Totes dues institucions aportaran la seva dilatada experiència en la transferència de tecnologia cap a les empreses: la UPC, amb la participació de 25 grups d’R+D,  i el Centre Tecnològic LEITAT, amb dos de les seves cinc àrees de recerca i desenvolupament.

 

182 interaccions amb  21 empreses

 

Orbital 40 ha plantejat la iniciativa ‘Connectem la innovació’ com una plataforma de networking directe en la qual empresaris de la ciutat de Terrassa i de tot el Vallès contactaran directament, a través d’entrevistes de 25 minuts, amb 23 grups de recerca de la UPC i  amb el Centre Tecnològic LEITAT.

 

Durant la jornada tindran lloc 182 interaccions entre la UPC, el LEITAT i les 21 empreses que s’han sumat a aquesta iniciativa. I és que els objectius de ‘Connectem la Innovació’ són visibilitzar la innovació tecnològica que es realitza a Terrassa, posar en contacte als agents d’R+D de la ciutat amb el teixit empresarial de Terrassa i donar a conèixer la ciutat egarenca com un dels principals pols d’atracció a l’àrea del Vallès, generadora d’oportunitats de negoci i de qualitat de vida.

 

Obriran la jornada, a les 9.30 h, Amadeu Aguado, tinent d'alcalde de l'Àrea de Promoció Econòmica i Innovació  de l’Ajuntament de Terrassa; David González, sostdelegat del rector de la UPC per a la recerca del Campus de Terrassa, i Joan Parra, director general del LEITAT. 

 

Terrassa, segona ciutat catalana en transferència de tecnologia

 

La UPC i el LEITAT han posicionat Terrassa com la segona ciutat catalana amb més grups de recerca de la Xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya, que són els grups que  transfereixen directament la seva activitat innovadora cap a la indústria.

 

Al Campus de la UPC a Terrassa hi treballen 441 investigadors i 120 doctors procedents de prop de 30 països, contractats per a projectes específics. Aquesta concentració de talent es distribueix en 40 grups de recerca que treballen en tots els àmbits de la indústria, la ciència i la tecnologia.

 

D’aquests 40 grups, 10 són membres de la Xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya i formen part del Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT-UPC), la qual cosa representa el 50% del total. Es tracta de grups amb una alta capacitat de transferència de tecnologia i de coneixement a la indústria. La UPC al Campus de Terrassa factura una mitja anual de 8 milions d’euros per la seva activitat d’R+D. El 60% dels projectes es realitza en col·laboració amb les empreses.

 

Per la seva banda, el LEITAT,  amb un total de 214 col·laboradors i col·laboradores, dels quals un 16% són doctors, du a terme la gestió de 251 propostes de projectes d’R+D+I, dels quals actualment n’està executant 222, en col·laboració amb empreses i institucions al màxim  nivell nacional i internacional.

 

LEITAT és membre de la xarxa TECNIO i està reconegut pel Ministeri d’Economia i Competitivitat. És un centre tecnològic que té com a objectiu col·laborar amb empreses i institucions afegint valor tecnològic tant als productes com als processos i focalitza la seva activitat en la recerca i el desenvolupament industrial (R+D+i). Com a tal, té una clara vocació d’adaptació per transformar els reptes tecnològics en valor econòmic i social.

 

En les seves instal·lacions desenvolupa projectes d’àmbit de biotecnologia, materials avançats, química industrial, energies renovables i nous processos de producció.

 

La UPC, el Centre Tecnològic LEITAT i l’Ajuntament de Terrassa formen part d’Orbital 40, el Parc Científic i Tecnològic de Terrassa.

 

Participació a la segona edició de  ‘Connectem la innovació’

 

Les 21 empreses que col·laboren en aquesta jornada són les següents: Brandchats, Centre Mèdic Utset (CEMU); Circutor; Cirprotech; Energrup; Ethos Smart; Environement; FICOSA ; Grandhermetic; Icónica; Ineo prototipos; Kern Pharma; Lamp; Lucid Works; Mas Acoustics; Master Audio;  Mat group; Nemhi; Skeindor; Telstar, TMTC i Xpresa.

 

Dels 25 grups d’R+D de la UPC al Campus de Terrassa, estan presents, com a centres de recerca o tecnològics, el Centre Català del Plàstic (CCP); el Centre d'Integritat Estructural i Fiabilitat dels Materials (CIEFMA); el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6); el Centre de Sistemes Elèctrics d'Energia Renovable (SEER); el Centre MCIA Innovation Electronics; el Centre Tecnològic de Transferència de Calor (CTTC), i l’INNOTEX Center —concretament  l’Intexter, el Centre de Recerca i Innovació en Toxicologia (CRIT), el grup de recerca en Enginyeria del Medi Ambient (ENMA) i el de Materials Polimèrics i Química Tèxtil Polquitex.

 

Així mateix, hi participen el Grup de Biotecnologia Molecular i Industrial (GBMI); el Grup de Control i Gestió Integral de la Producció (CGIP); el Grup d'Electrònica Industrial Terrassa (TIEG), el Grup d'Òptica Aplicada i Processament d'Imatge (GOAPI) i el de Sistemes Avançats de Control (SAC), així com els grups de recerca de Dinàmica no lineal, Òptica no lineal i Làsers (DONLL); el de Llamps, Electricitat Atmosfèrica i Alta Tensió (LRG), i el de Polimers i Compòsits POLYCOM.

 

També hi participen el Laboratori d'Enginyeria Acústica i Mecànica (LEAM); el Laboratori de física dels materials dielèctrics (DILAB); el Laboratori de Material Compòsits Avançats (COMPOLAB), el Laboratori de Microbiologia Sanitària i Mediambiental (MSM Lab) i el Laboratori per a la Innovació Tecnològica d'Estructures i Materials (LITEM), així com la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC.

 

Respecte el Centre Tecnològic LEITAT, les divisions que interven a la jornada són la de LEITAT Environment i la de LEITAT Fast Moving consumer goods.

 

Més informació:

http://www.orbital40.com

http://terrassaenorbita.orbital40.com/index.php/connectem

http://www.recercaterrassa.upc.edu

http://www.leitat.org