La UPC inaugura oficialment dues noves infraestructures per a la Recerca i la Innovació Tecnològica al Campus de Terrassa

Edifici GaiaEl mateix dia 13 de juny  va tenirlloc la NIT UPC, la V trobada empresarial i la 1ª Jornada de la Recerca i la Innovació Tecnològica del campus de la UPC a Terrassa.

 

El  dia 13 de juny la Universitat Politècnica de Catalunya·BarcelonaTech (UPC) va celebrar al Campus de Terrassa la seva diada dedicada a la Recerca i la Innovació Tecnològica. Empreses, representants de les administracions i investigadors es van  donar cita per inaugurar l’Edifici Gaia i l’ampliació del Centre Tecnològic de Transferència de Calor. En total són 5.800 m2 d’instal·lacions a les que treballen més de 150 investigadors procedents de 25 països de tots els continents. L’activitat d’R+D en aquestes noves infraestructures és de referència internacional i creix any rere any.

 

Prop de 200 persones entre representants del món empresarial, de l’administració i de la recerca universitària van assistir el dia 13 de juny als quatre actes que van  tenir lloc al Campus de la UPC a Terrassa relacionats amb la recerca i la Innovació tecnològica. L'acte va comptar amb la col.laboració de Panasonic

El rector de  la Universitat Politècnica de Catalunya·BarcelonaTech (UPC), Antoni Giró, el president del  Consell Social de la mateixa UPC, Joaquim Boixareu; l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el director executiu de l’AGAUR, Pere Pardo i el representant de Coordinació i Planificació Estratègica de la Comissió Europea a Barcelona, Mark Jefrey  inauguraran  oficialment, a les 18,30h, l’ampliació del Centre Tecnològic de Transferència de calor i a les 19,45h  l’Edifici Gaia de la UPC

L’Edifici Gaia de la UPC és una infraestructura construïda exclusivament per a l’activitat de Recerca i Innovació Tecnològica que compta amb 5.000 m2 de superfície i que ha estat finançada per fons procedents dels ajuts als Parcs Científics del Ministeri d’Economia i Competitivitat i dels fons FEDER procedents de la Unió Europea, amb una  inversió  total de 10 milions d’euros.

 

Una inversió justificada

 

L’evolució tant dels ingressos com del nombre de projectes i d’activitats d’R+D dels sis grups que treballen a l’Edifici Gaia va in crescendo any rere any, des que es van traslladar al nou edifici, exceptuant el període 2008-2009, en que va baixar lleugerament.

 

Abans del seu trasllat a l’edifici Gaia, els ingressos derivats de les activitats d’aquests grups giraven al voltant de l’1,3 milions d’euros, mentre que al 2011, aquesta xifra ha arribat als 4,4 milions d’euros. Per tant, ha crescut un 238% en 5 anys. I és que la nova ubicació dels grups en aquest edifici els ha propiciat poder desenvolupar determinats projectes que abans no podien assolir. La inversió feta en la construcció del nou edifici queda, doncs, plenament justificada.

 

Grups universitaris i espais per a empreses

L’edifici Gaia forma part del Parc UPC i acull més de 100 investigadors, procedents de 23 països d’arreu del món, i sis grups de recerca que investiguen en els àmbits de les energies renovables, la biotecnologia,  els làsers, l’electrònica, la robòtica i la biologia orientada a la indústria. Aquests equips són el Grup de Biologia Molecular i Industrial (GBMI); el Grup d’Accionaments Electrònics i Aplicacions Industrials (MCIA); el grup Sistemes Avançats de Control (SAC); el Grup de Sistemes Elèctrics d’Energies Renovables (SEER); el grup de Dinàmica no lineal, òptica no lineal i làsers (DNOLL) i el Laboratori de Microbiologia Sanitària i ambiental (MSMlab).

 

L’’Edifici  Gaia compta, a més, amb  espais gestionats sota el model Knowledge to Market (K2M) de la UPC i acolliran empreses spin off, i empreses de valor tecnològic que vulguin col·laborar i interactuar amb els grups de recerca de la UPC.

 

L’ampliació del Centre Tecnològic de Transferència de Calor (CTTC)nou cttc

 

El Centre Tecnològic de Transferència de Calor de la UPC ha ampliat les seves instal·lacions amb una nova infraestructura de 800m2.  La construcció del nou espai destinat a l’activitat d’R+D i de Tercer Cicle (doctorat), ha estat principalment finançada pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, mitjançant l’ajut INNPLANTA 2010, i pel Ministeri d’Educació Cultura i Esport, a través del Programa Campus d’Excel·lència Internacional, amb una inversió  total d’1,8M €.

 

Al nou espai del Centre de Transferència de Calor de la UPC ja hi treballen 21 professors/es i investigadors/es i en poques setmanes el nombre s’ampliarà a 31. L’espai està dissenyat per a que la seva mateixa estructura sigui útil per als assaigs de sistemes bioclimàtics, amb façanes de doble pell, murs de cortina vegetals, microclimes interiors enjardinats i sistemes de refrigeració free cooling adequats per al treball de grans clusters de càlcul.

 

Al Centre Tecnològic  de Transferència de Calor treballen 55 investigadors i investigadores bàsicament en la resolució numèrica i en la validació experimental de fenòmens de transferència de calor i dinàmica de fluids i en la seva aplicació en diferents àmbits industrials, com ara l’energia solar tèrmica de mitja i alta temperatura, l’energia eòlica, bescanviadors de calor, acumulació d’energia tèrmica, climatització, ventilació, condicionament d’aire i refrigeració, eficiència energètica en edificis, aerodinàmica o propulsió aeroespacial, entre d’altres.

 

A hores d’ara el CTTC treballa en 7 projectes europeus, 4 nacionals i també en diferents projectes realitzats directament amb empreses, amb una facturació mitja anual de 800.000€.

 

La NIT UPC, la V trobada amb empreses i la recerca del campus de Terrassa

 

El mateix dia 13 de juny, i un cop inaugurades les dues noves infraestructures per a la recerca i la Innovació Tecnològica, la UPC celebrarà a l’Edifici Gaia,  partir de les 19,30h, la NIT UPC i la V trobada empresarial. Directius  d’empreses que col·laboren amb la UPC, autoritats de l’administració pública local, comarcal i autonòmica, representants de diferents institucions i  investigadors i investigadores universitaris podran visitar les instal·lacions de l’Edifici Gaia i conèixer en un showroom el més significatiu de l’R+D que es realitza al Campus de la UPC a Terrassa.

 

Un gran focus de talent per a la indústria

 

Al Campus de la UPC a Terrassa treballen  441 investigadors i 120 doctors procedents de prop de 30 països, contractats per projectes específics. Aquesta concentració de talent es distribueix en 38 grups de recerca que treballen en tots els àmbits de la indústria, la ciència i la tecnologia.
L’últim any, els grups de recerca del Campus de la UPC a Terrassa van facturar un total de 10 milions d’euros en projectes d’R+D i, dels quals el 60% es va realitzar amb empreses.

 

D’aquests 38 grups, 10 són membres de la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya i formen part del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT) de la UPC, la qual cosa representa el 50% del total. Es tracta de grups amb una alta capacitat de transferència de tecnologia i de coneixement profund de la indústria. Aquestes contribucions des de la Universitat posicionen la ciutat de Terrassa com la segona ciutat catalana amb més grups de recerca treballant directament amb el sector empresarial.

 

La 1ª Jornada de la Recerca i la Innovació tecnològica del Campus de la UPC a Terrassa

 

En el marc dels actes del dia 13 de juny, el Campus de la UPC a Terrassa organitza la seva 1ªJornada de la Recerca i la Innovació tecnològica que tindrà lloc a l’Edifici Gaia entre les 10h i les 17,30h. L'objectiu d'aquesta jornada és divulgar el coneixement i la innovació tecnològica que es genera al Campus. Obrirà la jornada Oriol Alcoba, gerent de l’Àrea de transferència tecnològica d’ACC1Ó

 

20 investigadors de referència internacional que treballen al Campus de Terrassa intervindran amb les seves ponències. Igualment, els investigadors en formació que estan realitzant el doctorat exposaran en pòsters els resultats dels seus treballs.