La UPC celebra a Terrassa el Dia Mundial de la Visió

Poster del dia mundial de la visio 2013La UPC, a través de la  Facultat d’Óptica i Optometria de Terrassa (FOOT), el seu Centre Universitari de la Visió (CUV) i la Càtedra UNESCO de la UPC en Salut Visual i Desenvolupament, se suma des de l’any 2008 a la celebració del Dia Mundial de la Visió, per a la qual enguany han organitzat tot un seguit d’activitats que tindran lloc els dies 9 i 10 d’octubre. Aquestes activitats s’adrecen a conscienciar a la població de la importància de la cura i la prevenció de la salut visual.

 

El Dia Mundial de la Visió és una iniciativa impulsada, des de l’any 1999, per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agencia Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB). Ambdues institucions han creat el programa ‘Visió 2020, el dret a veure’ amb l’objectiu d’evitar el 75% de casos de ceguesa al món, que són curables i que es poden prevenir.

 

La inauguració oficial del Dia Mundial de la Visió, que tindrà lloc el dia 9 d’octubre, a les 11 h, a l’auditori Joan Salvadó de la FOOT (Av. 22 de juliol, 660. Terrassa), anirà a càrrec de la degana d’aquesta Facultat, Esther Guaus. A les 11.15h obriran el programa d’actes Olga Martínez i Felip Yagüe, dos discapacitats visuals que han perdut bona part de la seva capacitat de veure per diferents motius. Tots dos seran els protagonistes d’una xerrada col·loqui que porta per títol Discapacitat visual i rehabilitació: reflexions des de l'experiència personal’.

 

DIScapacitART 1.0

 

Olga Martínez és professora de ceràmica a l’Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat. Fa 4 anys va patir una pèrdua severa de visió però va decidir continuar amb la seva activitat creativa i va posar en marxa el projecte DIScapacitART 1.0. Per a Olga Martínez “la discapacitat visual no limita la creació artística, perquè l’art sorgeix precisament de l’enfrontament de l’artista amb els seus límits, siguin els que siguin”, explica.

 

Per això va proposar a persones amb discapacitat visual i sense discapacitat un intercanvi previ de desitjos que servien per motivar la construcció d’una flor amb qualsevol tipus de material. “La senzillesa de la flor afavoreix una forma d’expressió plàstica que fàcilment es barreja amb les emocions que produeix un simple desig i  amb aquest joc se supera  la possible discapacitat de l’artista”, afirma la professora.

 

36 flors realitzades per discapacitats visuals

 

El projecte DIScapacitART 1.0 va ser tot un èxit. Es van intercanviar els desitjos de les 36 persones que van voler participar. Les 36 flors de paper, roba, fang i altres materials, disposades dins d’unes caixes de fusta que simulen jardineres, es podran veure al Centre Universitari de la Visió (Av. 22 de juliol, 660.Terrassa) el mateix dia 9 d’octubre i a partir de les 12 h.

 

En cada  jardinera hi ha dues flors que en la part frontal, en paper verd, duen escrit en text Braille el desig que expressa aquella flor. Darrera de la flor el desig també es pot llegir en tinta. Les flors no porten el nom de l’artista que les ha fet per tal que ningú associï la flor a una discapacitat. D’aquesta manera aquest treball pretén ser una mostra de les capacitats artístiques de 36 persones. Es pot veure un vídeo d’aquest projecte  través de l’enllaç http://vimeo.com/69531372

 

‘Mira’m’ i ‘Joc d’ulls’, a la plaça Vella, i altres activitats

 

El dia 10 d’octubre, e 9 h a 14 h i de 16 h a 20 h,  Olga Martínez sortirà al carrer amb el CUV i amb la Càtedra UNESCO de la UPC en Salut Visual, amb els que s’instal·larà a la Plaça Vella de Terrassa per ¡dur a terme l’activitat ‘Mira’m’ i un ‘Joc d’ulls’ dirigit a estudiantat de 4rt de primària de l’Escola TECNOS.

 

El 10 d’octubre, al CUV (Av. 22 de juliol, 660.Terrassa)  de 10.30 h a 13.30 h, Jaume Escofet, professor de la FOOT, impartirà la xerrada Veure-hi per un foradet’. I les professores Montse Augè i Marta Fransoy, de la mateixa Facultat, realitzaran un taller en salut visual adreçat a  estudiantat de batxillerat de l'Escola Pia de Terrassa.  

 

Prop de 300 milions de cecs al món

 

Al  món viuen 285 milions de persones amb discapacitat visual, de les quals 39 milions són cegues i 246 milions presenten baixa visió. Aproximadament el 90% d’aquestes persones es concentra en països en desenvolupament i el risc de deficiència és significativament més alt en les dones que en els homes. El 75% de la ceguesa es pot prevenir i/o curar.

 

Per a l’OMS i la IAPB les claus per a l’eliminació de la ceguesa evitable i la seva prevenció se centren en tres estratègies fonamentals: assegurar un accés a l’atenció mèdica i la rehabilitació, i formar adequadament als professionals i procurar que estiguin ben distribuïts geogràficament; i, finalment, promoure l’accés global a una correcta infraestructura desenvolupant sistemes eficients de referència i suport.

 

Vídeo del projecte DIScapacitART 1.0

 

http://vimeo.com/69531372

 

Programa del Dia Mundial de la Visió 2013
https://foot.upc.edu/esdeveniments/dia-mundial-de-la-visio-2013-1

 

Més informació

 

www.foot.upc.edu

www.cuv.upc.edu