La UPC celebra el dia Mundial de la Visió a Terrassa

Olga Martínez i els nens de l'escola pública La Roda de TerrassaEl proper dia 9 d’octubre es celebra a tot el món el dia mundial de la Visió, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Internacional de Prevenció de Ceguesa (IAPB). La Universitat Politècnica de Catalunya·Barcelona tech (UPC) s’adhereix a aquesta celebració a través dels actes que organitzen la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), el Centre Universitari de la Visió (CUV) i la Càtedra Unesco de la UPC en Salut Visual i desenvolupament. Les activitats del Dia Mundial de la visió seran presentades el dia 8 d’octubre a la FOOT, amb la participació d’Olga Martínez, coordinadora del projecte MIRA’M que pretén fer pedagogia sobre la discapacitat visual.

 

En el món existeixen prop de 285 milions de persones amb discapacitat visual, de les quals 39 milions són cegues i 246 milions presenten baixa visió. Aproximadament el 90% d’aquestes es concentra en països en desenvolupament i el risc de deficiència és significativament més alt en les dones que en els homes. Aquestes dades són suficientment greus com per sensibilitzar globalment a la població mundial en el dret a veure. Per això, l’OMS i l’Agència Internacional de Prevenció de Ceguesa (IAPB) impulsen a tot el món “El dia mundial de la visió”. Aquest any el lema és  “No mes ceguesa evitable: Salut Ocular Universal”.

 

Els organitzadors remarquen, però, que des de l’inici de la campanya internacional, les tasses mundials de discapacitat han disminuït gràcies a  una actuació concertada de salut pública que redueix les discapacitats visuals. De fet, segons la mateixa OMS i l’IAPB, tenint en compte que gran part de la discapacitat visual va lligada a l’edat, de no haver existit una intervenció la xifra hagués augmentat.

 

El 75% de la ceguesa es prevenible i/o curable

 

Amb tot, la prevenció és el gran repte al que els experts en Ciències de la Visió s’enfronten ja que el 75% de la ceguesa és prevenible i/o curable. Aquest és l’objectiu que des de l’any 1999 persegueix el programa “Visió 2020: El Dret a Veure” de la Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Internacional de Prevenció de Ceguesa (IAPB), promogut anualment a través de la campanya de sensibilització del “Dia Mundial de la Visió” que es celebra a escala internacional el segon dijous de mes d’octubre.

 

La Universitat Politècnica de Catalunya·Barcelona Tech (UPC) sempre ha participat activament d’aquesta jornada a través de la seva Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), el Centre Universitari de la Visió (CUV) i la Càtedra Unesco de la UPC en Salut Visual i desenvolupament, les quals  han dissenyat enguany un programa d’activitats que tindran lloc a la ciutat de Terrassa.

 

Programa

 

-Dia 8 d’octubre

 

11:00h - Inauguració i presentació del programa d'activitats del DMV 2014 a càrrec de Joan Gispets, degà de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa i Núria Tomás, vicedegana responsable del Centre Universitari de la Visió.
Lloc: auditori Joan Salvadó de la FOOT. (Pg 22 de Juliol 660. Terrassa)

 

11:15h - Presentació i lectura del conte "El gat i la lluna" a càrrec de l'Olga Martínez. En la lectura del conte participaran quatre nens de 4art de Primària de l'Escola La Roda de Terrassa. Lloc: auditori Joan Salvadó de la FOOT. (Pg 22 de Juliol 660. Terrassa).
L’Olga Martínez fa 4 anys va patir una pèrdua severa de visió però va decidir continuar amb la seva activitat creativa. Olga Martínez va crear el projecte DIScapacitART 1.0. i ara ha posat en marxa un  projecte de divulgació de la discapacitat visual per les escoles anomenat  MIRA’M.

 

Per a Olga Martínez “La discapacitat visual no limita la creació artística, perquè l’art sorgeix precisament de l’enfrontament de l’artista amb els seus límits, siguin quins siguin” explica Martínez.

 

13:00h - Assaig general de la colla castellera Bergants del campus de Terrassa. Lloc: Entrada de la FOOT. (c/Violinista Vellsolà, 37. Terrassa)

 

14:00h - Dinar organitzat per la delegació de l'estudiantat. Lloc: pati de la FOOT (c/Violinista Vellsolà, 37. Terrassa)

 

 -Dia 9 d'octubre

 

 9:00h a 14:00h i de 15:00 a 19:00h - El CUV surt al Carrer. Es realitzarà el taller JOC D'ULLS a càrrec de la Càtedra Unesco de Salut Visual i Desenvolupament dirigit a l'alumnat de 4rt de primària de l'Escola TECNOS i al públic en general.
Lloc: Plaça Vella de Terrassa.

 

11:00h a 14:00h - Xerrada "Visió i aprenentatge" i Tallers de "Prevenció en salut visual" i "Muntatge d'ulleres" a càrrec de les professores M. Augé i M. Fransoy, dirigit a l'estudiantat de 1r. batxillerat de l'Escola Pia de Terrassa. Lloc: Centre Universitari de la Visió. (Pg, 22 de juliol. 660. Terrassa)