La FOOT de la UPC lliura al professor Lyndon Jones el Premi Internacional a l’Optometrista de l’Any

Lyndon JonesEl professor Lyndon Jones és una referencia mundial al sector de l’òptica i l’optometria, tant  pel que fa a la formació com a l’R+D. Autor d’innumerables estudis, creador de 10 patents i guanyador de quasi una trentena de premis arreu del món, Lyndon Jones treballa actualment en l’alliberament de fàrmacs als ulls a través de lents de contacte i en el control de la miopia amb lents de contacte innovadores

 

El proper dia 30 de setembre, a partir de les 12,30h i a la sala d’actes de l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET), la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) inaugurarà oficialment aquest curs 2015-2016 amb un acte acadèmic que serà presidit pel Rector de la UPC, Enric Fossas i el Degà de la FOOT, Joan Gispets. A l’acte assistiran i també intervindran l’alcalde de Terrassa Jordi Ballart, el president del Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya, Alfons Bielsa i un representat dels estudiants de la FOOT.

 

En el decurs de l’acte, la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), el Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya i l’Associació Catalana d’Optometria i Teràpia Visual (ACOTV) lliuraran al professor Lyndon Jones el  Premi Internacional a l’Optometrista de l’Any. Abans de finalitzar l’acte, l’artista Gemma Humet i el guitarrista Pau Figueres oferiran als assistents un petit concert

 

Lyndon Jones, un referent mundial

 

El professor Lyndon Jones és una referència mundial al sector de l’òptica i l’optometria. Actualment treballa  en l’alliberament perllongat de fàrmacs a la superfície ocular a través de  lents de contacte per  facilitar la seva administració  i disminuir els casos d'oblits dels pacients. També treballa en el control de la miopia amb lents de contacte. Estudis recents amb animals han posat en evidència que el desenfocament hipermetròpic a la perifèria de la retina condueix a un augment de la miopia en la part central. Aquest augment de la miopia s'ha documentat àmpliament en humans, més concretament en nens i adolescents, principalment, convertint-se en una veritable epidèmia de miopia en alguns països, principalment al sud-est asiàtic, la qual cosa també s'ha associat a l'augment de l'ús de la visió propera, a la reducció de les hores de jocs a l'aire lliure, entorns eminentment urbans i tancats, etc. Com a estratègia per combatre el desenfocament perifèric, l’opció que planteja Lyndon Jones és la utilització de lents de contacte de dissenys especials que aportin al sistema visual una correcció diferent per al centre que per la perifèria.

 

El professor canadenc  Lyndon Jones va obtenir el BSc (Hons) a la University of Wales (Cardiff) l’any 1985 i el PhD a l’Aston University (Birmingham) el 1998, amb una tesi de títol “Ocular Compatibility of Hydrogel Contact Lens Materials”. El professor Jones és membre, entre altres institucions, de la British Contact Lens Association (BCLA), de la International Association of Contact Lens Educators (IACLE) i de l’American Academy of Optometry (AAO). Actualment ocupa el càrrec de director del prestigiós Centre for Contact Lens Research i és professor de la School of Optometry, ambdós de la Universty of Waterloo (Canadà).

 

El professor Jones compta amb gairebé 200 publicacions a revistes d’impacte del camp de l’optometria i l’oftalmologia (índex-h Scopus de 30) i és autor de 12 capítols de llibre. Ha participat en prop de 1500 conferències i cursos de formació continuada i compta amb 10 patents relacionades amb les lents de contacte i les solucions de manteniment. Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut 28 premis i reconeixements acadèmics i professionals, entre ells el Glenn Fry Award de l’American Optometric Foundation (2014), el Donald Korb Award de l’American Optometric Association (2014), el Pioneers Lecturer de la BCLA (2010) i ara el 2015 el Premi Internacional Barcelona a l’Optometrista de l’Any. A més, és revisor de 21 revistes i membre del consell editorial d’Optometry & Vision Science. Participa activament en el Dry Eye Workshop (DEWS) de la Tear Film & Ocular Surface Society, institució que pretén definir i actualitzar la patogènesi, el diagnòstic i el tractament de l’ull sec. Ha actuat com a supervisor de 19 PhD i 25 projectes de final de Màster.

 

Gemma Humet
Gemma Humet abandonà als 18 anys una prometedora carrera com a pianista clàssica per dedicar totes les seves energies a l'estudi del cant jazz. Ben aviat, la seva veu dolça i càlida va ser  reconeguda pels crítics  més influents. La música de Gemma Hument està en contacte amb el flamenc, la música tradicional i popular, i la música clàssica. De fet, ha formar part durant anys del grup Thalassa, on interpretava cançons d’arrel mediterrània, enregistrades al disc "De la Mediterranea". També ha treballat amb  el guitarrista Toti Soler amb qui gravà diverses cançons en els seus últims discs “Raó de viure” i “El teu nom” i forma part de diversos dels seus  projectes que la porten de gira per Catalunya, el País Valencià i França. L’última estrena  de Gemma Humet ha estat “L’Ovidi, Poema sense acabar” amb el què han inaugurat el 20è Festival de Cançó Barnasants 2015, juntament amb l’actor Joan Massotkleiner.

 

Pau Figueres
Pau Figueres és un guitarrista que aborda la música des de múltiples angles i conceptes interpretatius perquè entén i estudia la guitarra com a instrument transversal. Es mou en molts estils i gèneres musicals, sempre buscant aportar sonoritats de qualitat i idees creatives. Des de la música clàssica fins al jazz modern i el pop, sent un gran respecte i una gran admiració per a tots els estils. Pau Figueres va començar a treballar com a músic de directe i d’estudi als 16 anys. Des de llavors ha col·laborat amb artistes molt diversos en quant a estil i context musical. Ha actuat com a solista clàssic, solista amb orquestra i quartets de corda, dins de grups de música de cambra, en bandes de rock, com a músic acompanyant de cantants (en grup i en solitari), en grups de jazz, pop, folk, world music, flamenc i altres tipus de formacions. La seva tècnica multiestilística és una mescla de les tècniques clàssica i flamenca, que aplega també l’estil fingerpicking nord-americà, tocat amb pua i tocat una slide.

 

Més informació a

www.foot.upc.edu

Pàgina personal del professor Lyndon Jones