La Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) distingeix Ramon Noguera amb la primera Distinció d’Honor

Ramon NogueraRamon Noguera va crear i comercialitzar, a principi dels anys 60, les primeres lents de contacte a Espanya i és una figura clau en el desenvolupament de l’òptica i l’optometria en el darrer mig segle.

 

Ramon Noguera (Barcelona, 1941) inicià la seva trajectòria en el món de l’òptica de molt jove, a l’empresa INDO, com a operari del departament d’òptica de precisió, on fabricava lents per aplicacions especials, com ara les lents pels projectors de cinema en Cinemascop. Poc  després, juntament amb el seu mestre Javier Chamorro Tormo, va fundar l’empresa Conóptica. Ramon Noguera ha contribuït amb la seva activitat professional i empresarial d’excel·lència al desenvolupament de l’òptica i l’optometria en els darrers 50 anys.

 

Pioner en contactologia

 

Ramón Noguera és un dels pioners de la contactologia a Espanya i Europa. Amb el suport de  George Nissel (fundador  del primer laboratori independent de fabricació de lents de contacte al Regne Unit) l’any 1963 va començar a fabricar i comercialitzar lents rígides sota la denominació comercial de “Conóptica, The Nissel System”. Aquesta iniciativa fou absolutament pionera a l’estat espanyol, perquè va obrir un mercat completament nou, i molt rellevant a la història de les ciències de la visió a Espanya, on fins aleshores no existien les lents de contacte, ni hi havia persones formades per adaptar-les, ni, lògicament, pacients que en demanessin.

 

Als anys 80 “Conóptica” signa un acord amb Polymer Technology Corporation, fabricant dels anomenats materials Boston (que aporten major permeabilitat, estabilitat i humectabilitat a les lents de contacte) i llencen al mercat les primeres lents permeables al gas, una innovació respecte els materials de fabricació de lents existents fins aleshores, que millorarien significativament la compatibilitat amb les estructures oculars. Més tard, Ramon Noguera esdevé Director General de Conóptica i, l’any 1985, negocia la compra de l’empresa per part de Bausch&Lomb, empresa líder mundial en la fabricació, distribució i venda de lents de contacte, on treballarà fins la seva jubilació.

 

L’any 2002, en reconeixement de la seva trajectòria professional, Ramon Noguera i Javier Chamorro van rebre el Premi EFCLIN 2002, concedit per la European Federation of the Contact Lens and IOL Industries. Actualment, i des de la seva jubilació, continua plenament actiu i vinculat al món de l’òptica com a President de FEDAO (Federación Española de Asociaciones del Sector Óptico). També és membre del Patronat de la FOOT, forma part del comitè organitzador d’ExpoOptica, s’encarrega de l’organització de l’Aula Empresarial, i participa en moltes altres iniciatives i activitats en les que, sempre, aporta  il·lusió i la seva experiència, i professionalitat.

 

La Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) ha lliurat la primera Distinció d’Honor a Ramon Noguera Cabanellas. La Junta de la FOOT va sol·licitar al Consell de Govern de la UPC crear la Distinció d’Honor com un reconeixement públic per persones o entitats que hagin contribuït significativament al progrés de l’Òptica i l’Optometria en qualsevol dels seus àmbits, científic, clínic, professional, docent o social. La mateixa Junta va resoldre, per unanimitat, concedir la primera Distinció d’Honor a  Ramon Noguera Cabanellas

 

La Distinció consisteix d’una caixa serigrafiada que conté un gravat  realitzat per Aina Sastre, de l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat del Vallès. La FOOT ha encarregat 20 unitats d’aquest gravat, numerades de 1/20 al 20/20, per a futures Distincions. Aquesta xifra no és casual. És un dels formats més emprats per la mesura de l’agudesa visual, a la que 20/20 correspon al màxim nivell.