La Càtedra UNESCO de la UPC en Sostenibilitat celebra el seu 20è aniversari

CUSAmb la presentació del número 16 de Revista “Sostenible?” que porta per títol “COP 21. Darrera Oportunitat?” i  que tracta sobre la Conferència Internacional sobre el Canvi Climàtic que es va celebrar a Paris el passat mes de desembre

 

El proper dia 21 de gener, a les 19h, a la sala de conferències de l’edifici històric de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrials, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) tindrà lloc un doble esdeveniment. D’un costat la celebració del 20è aniversari de la Càtedra UNESCO de la UPC en Sostenibilitat (CUS), i d’altre, la presentació de la Revista Sostenible?, al voltant de la Conferència Internacional sobre  el Canvi Climàtic que es va celebrar a Paris el passat mes de desembre.

Una proposta de la CUS a l’agenda del COP 21

Un d’aquests articles és el treball que va ser acceptat a l’agenda del COP 21 i que proposa un model de justícia climàtica per càpita tot fixant un percentatge de reducció d’emissions global a través d’un repartiment just del pressupost de carboni. El grup de recerca Sostenibilitat, Tecnologia i Humanisme de la UPC (STH) és l’autor de la proposta. L’STH ha calculat exactament com seria aquesta distribució, en què la clau no són les emissions totals de cada estat, sinó les emissions per càpita. Segons la projecció que ha realitzat el grup de la UPC,  la major part de les emissions futures les haurien de consumir l’Índia (18%), l’Àfrica sense Sud-àfrica (18%) i la Xina (17%), mentre que als EUA o la UE els quedaria només el 3% i el 6% del total mundial, respectivament.

 

La revista “Sostenible?” dedicada al COP21 també publica un estudi relacionat amb el paper de les centrals nuclears en el futur, als informes anuals de l’IPCC sobre canvi climàtic i al paper de les ciutats i de les administracions locals en el seguiment dels acords del COP 21.

 

“Sostenible?” tanca l’edició amb un resum dels acords que es van signar a París a finals de l’any passat i que seran presentats per  Nicola Tollin (investigador de la Universitat de Bradford).

 

Marià Galí, president de la Fundació Mina Aigües de Terrassa (editora juntament amb la CUS de la revista “Sostenible?”) serà l’encarregat de presentar la publicació amb Enric Carrera, professor de la CUS de la UPC. Igualment, Josep Pont Vidal, investigador del Núcleo de Altos Estudios Amazónicos (UNEA) de la Universidad Federal du Parà, Brasil (UFPA), presentarà el llibre “Sistemas y ser humano: pensamiento autoreferencial en la Amazonia”, publicat por Icaria Editorial

 

Per la seva part, Jordi Morató actual director de la Càtedra UNESCO de la UPC en Sostenibilitat obrirà l’acte tot glossant els vints de trajectòria d’aquesta institució ubicada al Campus de Terrassa des de maig de  l’any 1996. Des de llavors, la CUS ha estat dirigida per Josep Xercavins, que va ser el seu primer director, i per Enric Carrera, qui va precedir Jordi Morató en la direcció.

 

20 anys fomentant el desenvolupament sostenible

 

La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat (CUS) de la Universitat Politècnica de Catalunya es va crear el maig de 1996 com a resultat del Congrés Internacional en Tecnologia, Desenvolupament Sostenible i Desequilibris que aquesta universitat va celebrar a la ciutat de Terrassa el desembre de 1995. És un centre multidisciplinari que fomenta el treball en xarxa dins de la UPC i amb altres grups del món universitari i professional.

 

Segons explica el seu actual director, Jordi Morató, “la CUS pretén ser un espai interdisciplinari, crític, reflexiu i obert que fomenti una tecnologia que contribueixi al desenvolupament humà sostenible, on cada cop hi hagi menys desequilibris i més diversitat. Per aconseguir aquest objectiu, el professorat de la CUS  treballa al voltant d’un sistema integrat d’activitats de recerca, formació, informació i documentació centrades, principalment, en l’anàlisi de les relacions múltiples entre les esferes econòmica, sociopolítica, tecnològica i ecològica.”, afirma Morató.

 

De fet, continua Morató, “aquest plantejament conjunt del canvi global descansa sobre una base multidisciplinària que engloba la integració de fets i coneixements científics amb objectius i principis humanístics. Del que es tracta es d’analitzar la complexitat dels problemes mundials i tractar tots els factors vinculats a l’avaluació integrada de les perspectives globals.” conclou Jordi Morató.

 

Accés al número 16 de la revista “Sostenible?” amb l’informe sobre el COP 21 de París

 

 

Més informació
 

http://www.unescosost.org

 

http://cus.upc.edu/