L’empresa òptica ‘Xavier Garcia Barcelona’ dóna 7.000 ulleres noves al Centre Universitari de la Visió (CUV) de la UPC

Nuria Tomas i Xavier GarciaEl CUV necessita de la col·laboració d’empreses com ‘Xavier Garcia Barcelona’ per  assistir a persones amb problemes de salut visual sense recursos econòmics. El CUV haurà atès aquest curs sense cap cost per a l’usuari més de 2.000 persones procedents de 34 organismes assistencials. Aquesta xifra suposa consolidar un augment de més del 400% en els darrers cinc anys.

 

 Xavier Garcia Barcelona ha donat  7.000 ulleres al Centre Universitari (CUV) de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa. Gràcies a  aquestes 7.000 ulleres de l’empresa ‘Xavier Garcia Barcelona’, i a la col·laboració desinteressada d’altres empreses del sector, els estudiants de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) podran realitzar les seves pràctiques clíniques obligatòries atenent persones amb problemes visuals sense recursos econòmics procedents de més de 50 organismes assistencials (assistències socials d’Ajuntaments i altres institucions).

 

A finals d’aquest any, el Centre Universitari de la Visió (CUV) haurà atès sense cap cost per a l’usuari més de 2.000 persones. Aquesta xifra suposa consolidar un augment de més del 400% en els darrers cinc anys. La major part dels pacients atesos surt de la consulta o de la revisió amb ulleres proporcionades de manera desinteressada per fabricants que, com Xavier Garcia Barcelona, col·laboren amb el CUV. Aquestes empreses són Essilor, Hoya, Indo, Industrias de Óptica Hispano, Naturlens i Prats, a més de l’Asociación Española de Fabricación, Comercialización e Importación General de Óptica y Oftalmología (AEO).

 

Xavier Garcia-Barcelona

 

’Xavier Garcia Barcelona’ és una empresa catalana que dissenya i  fabrica ulleres i que aposta per la sostenibilitat econòmica, el valor real, dels productes i el valor afegit del disseny. La marca Xavier Garcia-Barcelona és una col·lecció d’autor, de muntures creatives amb combinacions de color, originals i fresques. Ulleres per a un públic urbà, sensible a la moda i a l’art.

 

La crisis econòmica i la salut visual

 

L’any 2008 el nombre de persones que es va beneficiar d’aquest servei va ser de 563. L’any següent, aquest nombre va ascendir fins a les 877. Durant els tres anys següents (2010, 2011 i 2012), la xifra ha estat cada any superior a les 1.100 persones ateses. Aquest any ja s’han atès 1.400 persones i la direcció del CUV preveu que a finals d’aquest any seran més  de 2.000 les persones amb dificultats econòmiques que hauran acudit al CUV per obtenir assistència sanitària visual.

 

El servei que presta el CUV és possible gràcies a la col·laboració dels ajuntaments i d’alguns fabricants del sector de l’òptica, que proporcionen les ulleres i les lents oftàlmiques. A més, els ajuntaments fan una petita aportació econòmica per usuari que contribueix a finançar les despeses que genera la prestació d’aquest servei. Actualment són 21 ajuntaments i 13 entitats a través d’un conveni signat amb la UPC i es preveu que aquest any, conjuntament, sobrepassin els 50.

 

Tant les lents oftàlmiques com les muntures que es proporcionen són noves i els usuaris poden escollir la muntura d’un petit mostrari. Si les característiques del pacient ho requereixen, es proporcionen lents especials, como ara de pes i gruix més reduït per a pacients amb graduacions molt altes o materials orgànics més resistents per a infants. Les lents i les muntures també provenen de les donacions realitzades per empreses del sector.

 

A més dels pacients derivats per les entitats i ajuntaments col·laboradors, el CUV ha realitzat revisions a més de 150 nens i nenes procedents de Bieolorússia i el Sàhara en col.laboració amb ONGs i els ha proporcionat compensacions òptiques en cas necessari.

 

Els ajuntaments col·laboradors són els d’Arenys de Mar, Badia del Vallès, Callús, Canet de Mar, Castellar del Vallès, Cercs, Lliçà de Munt, Montmeló, Polinyà, El Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu del Llobregat, San Iscle de Vallalta, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Súria, Viladecavalls i Terrassa.

 

Les entitats civils col·laboradores són Actua Vallès, Associació AntiSIDA, Associació Raval Obert, Associació Social FORMA21, Càrites Terrassa, Centre d’Acollida Assís, Centre Joan Salvadó Gavina, Centre Obert Heura,Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Fundació ESCO, Fundació LAR, FUPAR, Fundació Privada Terrassenca, Taller Auria i SCCL.

 

Web de Xavier Garcia Barcelona
www.xaviergarcia.cat/

 

Web del CUV
www.cuv.upc.edu