L’ecoR2 de l’ETSEIAT de la UPC puja al pòdium del circuit de New Hampshire, Boston

EcoR2 en BostonÉs el primer cotxe de competició universitari de l’Estat en córrer a un circuit  dels EE.UU i el cotxe universitari amb millor palmarès.

L’ecoR2 suma un èxit mes a la seva trajectòria. Primer perquè ha estat el primer cotxe universitari de l’Estat a participar a un circuit nord-americà, i segon, perquè ha aconseguit el tercer lloc  a la competició Formula Hybrid, que ha tingut lloc a Boston, entre el 30 d’abril al 4 de maig. L’Eco R2 és un cotxe monoplaça  construït integrament pels estudiants de l’associació UPC Ecoracing, de la Universitat Politècnica de Catalunya al campus de Terrassa, dins del programa d’impuls de talents INSPIRE, creat per l’Escola Técnica Superior d’Enginyeries industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT). L’ecoR2 està considerat com el primer cotxe de competició híbrid universitari de l’Estat.

 

L’ecoR2 de l’ETSEIAT de la UPC ha pujat al podi del circuit de New Hampshire, Boston (USA)   per haver aconseguit el tercer lloc a la classificació general  de la competició  Formula Hybrid, que ha tingut lloc al entre els dies 30 d’abril i 4 de maig. L’ecoR2 de l’ETSEIAT va arribar a  puntuar 99 punts entre els 100 possibles a la prova de Busines Plan presentation, aconseguint en aquesta fase la segon posició entre 39 equips.

 

Des de fa 4 anys, UPC ecoRacing, un equip de treball format per estudiants de l’Escola Técnica Superior d’Enginyeries industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), treballa en la concepció de cotxes de competició híbrids.  El cotxe en qüestió és diu ecoR2 i es va presentar al 2010 com al primer cotxe híbrid de competició desenvolupat a l’Estat. Ara els estudiants han presentat la tercera versió del prototip als EE.UU a la competició Formula Hybrid, i han  participat 40 equips provinents de tot el mon

 

L’ecoR2 és un monoplaça tipus formula i s’ha dissenyat complint els exigents reglaments de la Society of Automotive Engineers per poder presentar-se a competicions internacionals com la prestigiosa Formula Student, que se celebra anualment al circuit anglès de Silverstone, a on l’equip d’estudiants va aconseguir la sisena posició l’any passat. Els excel·lents resultats obtinguts no acaben aquí perquè el projecte ja s’ha fet amb dos segones posicions, a la Formula Electric and Hybrid Italy i a la Formula Student Spain, superant a universitats amb pressupostos i tradició molt superiors

 

La particularitat de l’ecoR2, el cotxe que ha dissenyat i fabricat l’equip ecoRacing, és el seu motopropulsor híbrid format per un motor de combustió de 22 cv i un motor elèctric amb una potencia pic de 46 cv. El motor elèctric s’alimenta per unes bateries d’ions de Liti d’última generació i reaprofita energia en les desacceleracions amb un sistema de frenat regeneratiu. L’equip tenia l’objectiu de presentar una alternativa ecològica a les competicons de Formula Student tradicionals i el resultat és un vehicle amb prestacions comparables però amb fins un 50% de reducció en les emissions de CO2.

 

La Formula Student és un concurs tècnic en el que s’enfronten equips d’estudiants d’enginyeria de les millors universitats de tot el món per competir amb projectes de cotxes dissenyats i fabricats íntegrament per estudiants. Els projectes s’avaluen en funció del disseny i de l’enginyeria del cotxe, d’una presentació davant un jurat d’experts, un anàlisi de costos i els resultats a diferents proves dinàmiques en les que es valoren característiques del cotxe com l’acceleració, la maniobrabilitat, la fiabilitat i el consum

 

El projecte ecoRacing, que compta amb el recolzament del programa d’impuls del talent i la creativitat INSPIRE3 de l’ETSEIAT, és un projecte global i multidisciplinari ja que els integrants de l’equip, a més de dissenyar i fabricar el cotxe s’ha autogestionat i s’ha encarregat de buscar el finançament necessari per materialitzar la seva iniciativa. L’equip compta amb el recolzament de més de 30 empreses i entitats entre les que destaquen Unnim Obra Social, l’Ajuntament  de Terrassa, Ascamm, Derbi i CTM.

UPC ecoRacing és una associació de recerca tecnològica sense afany de lucre i està formada per Baltasar López (Director del projecte), Edgar Aneas, Jorge Alarcón, Xavier Bassons, Arnau Beà, Joel Cibil, Jose Luis García, Elga Fidalgo, Robert Falcó, Marc López, Francesc Xavier Moreno, Guillem Penalva, Noël Sánchez, Gabriel Seguí i Sergi Tomás.

 

Més informació

www.ecoracing.es
 

http://fhcompetition.wordpress.com/