Joan Gispets elegit nou degà de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT)

Joan GispetsEl professor Joan Gispets ha estat elegit  nou degà  de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). Gispets ha aconseguit el 74% del vots favorables ponderats que li donen els suport per dirigir durant els propers quatre anys l’únic centre universitari a Catalunya que forma òptics optometristes. Gispets estarà acompanyat per un equip de direcció format pels professors i professores José Luis Álvarez, Genís Cardona, Aurora Torrents, Núria Vila i Núria Tomàs, qui  a partir d’ara serà la nova directora del Centre Universitari de la Visió (CUV).

 

La comunitat universitària de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) ha elegit Joan Gispets nou degà amb un total de 71 vots favorables d’un total de  89 emesos. Gispets era l’únic candidat per rellevar Ester Guaus al capdavant del centre.

El resultat de les votacions ha estat el següent.

-Professorat funcionari a temps complert (PDI-A)

.Cens: 32
.Vots emesos: 26
.Vots pel candidat: 16
.Vots en blanc: 10

-Professorat no funcionari (PDI-B)

.Cens: 28
.Vots emesos: 18
.Vots pel candidat: 14
.Vots en blanc: 4

-Personal d’Administració i Serveis (PAS)

.Cens: 13
.Vots emesos: 11
.Vots pel candidat: 9
.Vots en blanc: 2

-Estudiantat

.Cens: 454
.Vots emesos: 34
.Vots pel candidat: 32
.Vots en blanc: 2
 

TOTAL vots a favor: 71

TOTAL vots en blanc: 18

 

Impuls a la pràctica clínica

Formar òptics optometristes que estimin la seva professió, que tinguin il·lusió per exercir-la, se sentin orgullosos d’haver estudiat a la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) i estiguin motivats per seguir formar-se. Aquest és un dels principals objectius del programa electoral amb que s’ha  presentat Joan Gispets a les eleccions al deganat de la FOOT.

Gispets i el seu equip s’han marcat una sèrie d’objectius que passen per continuar millorant en les competències clíniques dels graduats mantenint el bon nivell acadèmic. La FOOT treballarà perquè els seus estudiants obtinguin al final dels seus estudis un diploma europeu. Per poder aconseguir-ho la FOOT haurà d’impulsar  les pràctiques clíniques i regular-les, establint un barem de casos clínics estudiats i tutelats durant la carrera per cada estudiant, tal i com es realitza a altres països i a altres titulacions sanitàries de l’Estat. Segons Gispets, “això estaria lligat a la formació al llarg de la vida, perquè la realitat clínica és canviant i el professional s’ha de formar constantment”, explica el nou degà

 

La formació continuada és clau

 

De fet, la formació continuada és un dels eixos principals del programa de govern de l’equip de Gispets, que vol donar un nou impuls al Màster en Optometria i Ciències de la visió, esbrinant quin és el seu públic objectiu real, oferint matèries que generin valor afegit en la formació de professionals i lligar-lo molt directament al programa de doctorat, per fomentar la recerca i la innovació en l’estudi de la salut visual.

 

Gispets ha indicat també que un dels objectius comparteix amb el col·legi professional és avançar-se a la llei i aconseguir, mitjançant la col·laboració d’institucions corporatives i oficials, un segell de qualitat per aquells professionals que cursin les hores estipulades de formació que marca actualment la llei espanyola. “La llei a Espanya i Catalunya diu que tots els professionals de la sanitat han de complir una sèrie d’hores de formació continuada acreditada a l’any”, afirma Gispets. “Fins al moment, la interpretació que fa l’Administració  és molt laxa. Els integrants del nou  equip de direcció volem ser proactius en aquest sentit i per això intentarem crear aquest segell de qualitat per als optometristes que acreditin els crèdits de formació continuada sanitària”, explica Gispets.

 

D’altra banda, el degà es planteja obrir un debat en profunditat al respecte de qüestions acadèmiques, curriculars i d’organització docent del centre entre la comunitat universitària de la facultat. “Vull que tothom que vulgui, aporti valor i idees a la gestió del nou equip de govern. La meva idea és generar un corrent de participació a la FOOT per treballar col·lectivament, perquè tothom es senti partícip (estudiants, PAS i PDI) dels reptes que tenim per davant”, conclou Joan Gispets.

 

Joan Gispets (Manresa, 1971) és professor titular del Departament d’Òptica i Optometria de la UPC amb vinculació a la FOOT des de l’any 1995 i òptic optometrista expert en contactologia clínica. Gispets és Màster en Optometria i Ciències de la Visió per la Universitat de Manchester (1993) i es va doctorar per la UPC l’any 2009 amb una tesi doctoral en qualitat òptica i visual en usuaris de lents de contacte multifocals de visió simultània.  Els seus interessos de recerca actuals es troben en l’àrea de la contactologia clínica. Té experiència de gestió com a director del Centre Universitari de la Visió (CUV) durant més de 10 anys.

 

Nuria Tomas

Núria Tomàs (Barcelona 1964) és Diplomada en Òptica i Optometria per la Universitat Politècnica de Catalunya i   Màster en Òptica Aplicada per la Universitat de Reading (Gran Bretanya). Tomàs treballa principalment en l’àrea de disseny de sistemes òptics, tema en el que actualment desenvolupa la seva tesi doctoral en el marc del Programa de Doctorat en Enginyeria Òptica de la UPC.  La nova directora del Centre Universitari de la Visió és Professora del Departament d’Òptica i Optometria des de l’any 1990 i   imparteix docència de diverses assignatures relacionades amb els Instruments Optomètrics en el grau d’Òptica i Optometria, i en el màster d’Optometria i Ciències de la Visió. Quan a la seva trajectòria investigadora, col·laborat en projectes de recerca tant públics com privats en l’àmbit de l’enginyeria òptica. Ha estat sotsdirectora d’entorn i relacions internacionals del 2002  al 2005 a la FOOT i responsable de relacions internacionals entre els anys 2005 i 2012.

 

Més informació

www.foot.upc.edu

www.cuv.upc.edu