Es dispara el nombre de persones amb dificultats econòmiques ateses pel Centre Universitari de la Visió de la UPC

Nen saharaui ates al CUVA finals d’aquest any, el CUV haurà atès sense cap cost per a l’usuari unes 2.000 persones procedents de 34 organismes assistencials. Aquesta xifra suposa consolidar un augment de més del 400% en els darrers cinc anys. La major part dels pacients atesos surt de la consulta o de la revisió amb ulleres proporcionades de manera desinteressada per fabricants que col·laboren amb el CUV.
 

 

El dia 30 d’octubre, a partir de les 11 h , a l’auditori Joan Salvadó, el Centre Universitari de la Visió (CUV) de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) celebrarà la Primera Jornada de Muntures d'Ulleres. Innovació en tecnologia i disseny per a la visió. Durant aquest acte, el CUV farà públicament un agraïment l’Asociación Española de Fabricación, Comercialización e Importación General de Óptica y Oftalmología (AEO) i a les seves empreses associades per la seva col·laboració en l’atenció visual a persones sense recursos econòmics. I és que,  aquest any, algunes de les empreses associades a l’AEO han aportat més de 2.000 muntures noves al CUV per donar resposta a l’augment espectacular de demanda d’atenció visual per a pacients amb dificultats econòmiques.

 

El Centre Universitari de la Visió (CUV), què és la clínica de salut visual de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), proporciona atenció a la salut visual a persones sense recursos econòmics procedents dels serveis socials dels Ajuntaments i d’organismes assistencials. Els pacients són atesos per estudiants de la FOOT, supervisats pel professorat del centre.

 

L’atenció que reben els pacients consta d’un examen optomètric complet i una revisió oftalmològica, si s’escau, que permeti diagnosticar patologies oculars. Quan és necessari, aquesta atenció inclou la prestació d’ulleres.

 

Augment de pacients del 400%

L’any 2008 el nombre de persones que es va beneficiar d’aquest servei va ser de 563. L’any següent, aquest nombre va ascendir fins a les 877. Durant els tres anys següents (2010, 2011 i 2012), la xifra ha estat cada any superior a les 1.100 persones ateses. Aquest any ja s’han atès 1.400 persones i la direcció del CUV preveu que a finals d’aquest any seran al voltant de 2.000 les persones amb dificultats econòmiques que hauran acudit al CUV per obtenir assistència sanitària visual.

 

Joan Gispets, director del CUV, explica que “en aquest context, els esforços per absorbir  l’augment de la demanada dins de l’actual marc docent de la UPC han assolit el seu sostre. Si volem seguir donant resposta efectiva a aquesta necessitat  social  creixent, haurem d’adequar la disponibilitat de recursos humans i econòmics i imaginar noves solucions”, afirma Gispets.

 

El programa i els assistents a  la Jornada

La Primera Jornada de muntures d'ulleres. Innovació en tecnologia i disseny per a la visió contempla un programa distribuït en dues parts. D’11 a 13 h, algunes firmes de fabricació de muntures, com ara Marchom, Optim i Silhouette, realitzaran presentacions d’interès tècnic relacionades amb les darreres tendències en disseny i fabricació de muntures. A partir de les 13 h, el CUV farà l’agraïment públic a les empreses que col·laboren desinteressadament en l’assistència de salut visual que aquest centre de la UPC ofereix a persones amb dificultats econòmiques.

 

A l’acte hi participaran Esther Guaus, degana de la FOOT;  Joan Gispets, director del CUV; Antoni Salvadó, regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Terrassa; Alfons Bielsa, president del Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya; Joaquim Gomicia, president de l’Asociación Española de Fabricación, Comercialización e Importación General de Óptica y Oftalmología (AEO), i representants d’empreses de fabricació de muntures com ara Prats, Essilor, Hoya, Indo i Industrias Óptica Hispano.

 

40 ajuntaments i entitats

El servei que presta el CUV és possible gràcies a la col·laboració dels ajuntaments i d’alguns fabricants del sector de l’òptica, que proporcionen les ulleres i les lents oftàlmiques. A més, els ajuntaments fan una petita aportació econòmica per usuari que contribueix a finançar les despeses que genera la prestació d’aquest servei. Actualment són 21 ajuntaments i 13 entitats a través d’un conveni signat amb la UPC i es preveu que aquest any la suma d’ajuntaments i altres entitats passi dels 40.

 

Tant les lents oftàlmiques com les muntures que es proporcionen són noves i els usuaris poden escollir la muntura d’un petit mostrari. Si les característiques del pacient ho requereixen, es proporcionen lents especials, como ara de pes i gruix més reduït per a pacients amb graduacions molt altes o materials orgànics més resistents per a infants. Les lents i les muntures també provenen de les donacions realitzades per empreses del sector.

 

A més dels pacients derivats per les entitats i ajuntaments col·laboradors, el CUV ha realitzat revisions a més de 150 nens i nenes procedents de Bieolorússia i el Sàhara en col·laboració amb ONGs i els ha proporcionat compensacions òptiques en cas necessari.

 

Els ajuntaments col·laboradors són els d’Arenys de Mar, Badia del Vallès, Callús, Canet de Mar, Castellar del Vallès, Cercs, Lliçà de Munt, Montmeló, Polinyà, El Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu del Llobregat, San Iscle de Vallalta, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Súria, Viladecavalls i Terrassa.

 

Les entitats civils col·laboradores són Actua Vallès, Associació AntiSIDA, Associació Raval Obert, Associació Social FORMA21, Càrites Terrassa, Centre d’Acollida Assís, Centre Joan Salvadó Gavina, Centre Obert Heura,Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Fundació ESCO, Fundació LAR, FUPAR, Fundació Privada Terrassenca, Taller Auria i SCCL.

 

Les empreses col·laboradores són Essilor, Hoya, Indo, Industrias de Óptica Hispano i Prats, a més de l’Asociación Española de Fabricación, Comercialización e Importación General de Óptica y Oftalmología (AEO).

 

 

Més informació

www.cuv.upc.edu

www.foot.upc.edu