El grup LABSON i Fundiciones de Roda, coordinen un gran projecte europeu que farà estalviar un 30% d'energia a les foneries

Esteve Codina i Pere RoquetEn el projecte FLEXICAST, amb un pressupost total de 9,250 milions d’euros, hi participen 14 empreses i centres de recerca europeus, coordinats pel grup de recerca LABSON de la UPC al campus de Terrassa i l’empresa catalana Fundiciones de Roda, del grup Roquet. La Unió Europea finança el projecte amb 5,7 milions d’euros.

 

L’aposta de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i l’empresa catalana per  la  col·laboració en  projectes d’R+D per guanyar en competitivitat obté resultats. Un bon exemple és la relació establerta des de l’any 1996 entre el Laboratori de Sistemes Oleohidràulics i Pneumàtics (LABSON) del Campus de Terrassa i el grup Roquet S.A. Durant la seva trajectòria conjunta, han aconseguit dur a terme, entre d’altres, quatre projectes cofinançats per la Unió Europea i dos projectes iberoamericans en el programa IBEROEKA, en els quals han desenvolupat noves tecnologies relacionades amb l’oleohidràulica i la mecànica. Recentment, la Unió Europea els ha atorgat la responsabilitat de coordinar, gestionar i  dirigir des del punt de vista tècnic 14 empreses i centres de recerca per tirar endavant un gran projecte d’R+D industrial, que té un pressupost total de 9,2 milions d’euros, i 5,7 milions d’euros de finançament europeu.

 

Estalvi fins un 30% d’energia  

 

El projecte FLEXICAST, que tot just inicien ara el grup de recerca LABSON de la UPC i Fundiciones Roda (del grup Roquet), té per objectiu generar una nova tecnologia que integri les diferents fases de què consten els processos de fosa de ferro colat en una única cel·la de producció. Aquesta nova tecnologia permetrà estalviar fins a un 30% d’energia per quilo de ferro net en les grans plantes industrials de fosa. Per fer-ho possible, els 14 socis del projecte transformaran els processos de fusió, tractament i abocament del metall en una cel·la de producció.

 

Augment de la productivitat i estalvi econòmic

 

Com a innovació, FLEXICAST pretén reduir dràsticament la dispersió de la temperatura durant el procés d'emmotllament del ferro colat, reduir  el transport de metall, el sobreescalfament i el rebuig  de peces a les foses, i, consegüentment, augmentar la productivitat i la competitivitat i estalviar costos.

 

Segons Esteve Codina, director de LABSON, “aquest projecte europeu suposa un gran repte tecnològic que revolucionarà la manera de produir fosa de ferro i que generarà grans beneficis mediambientals i un augment significatiu de la  productivitat per a les empreses del sector de la siderúrgia”. Pere Roquet Fernández, membre del consell administració del grup Roquet, opina que “no és fàcil aconseguir un projecte europeu d’R+D. Per a LABSON i el grup Roquet aquesta serà la quarta iniciativa conjunta”. Roquet assegura que “la relació constant, la confiança i el treball rigorós i conjunt entre la universitat i l’empresa donen resultats, i tant la UPC com Roquet som una mostra d’aquest binomi. Invertir en R+D és preparar a l’empresa per aguantar millor els períodes de crisis i posicionar-la per als futurs períodes de creixement”, explica Roquet.

 

 

Entitats participants

 

A més del LABSON i de Roquet, en el projecte hi participen el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria, CIMNE (UPC-Generalitat de Catalunya), Proservice (Itàlia), Ondarlan (Espanya), Tecnalia (Espanya), Sert (França), Ascamm (Catalunya-Espanya), CNR (Itàlia), Comau (Itàlia), TSS Modena (Itàlia), Innospexion (Dinamarca), PUT Paznan (Polònia) i Arca (Itàlia).

 

Més informació
www.fundicionesderoda.com/web.html