El Centre Universitari de la Visió (CUV) de la UPC ha atès 20.000 pacients des de la seva fundació

atenent pacients al cuv
EL CUV és el Centre Universitari de la Visió de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Des de la seva inauguració, ara fa 7 anys, el CUV ha atès 20.000 pacients, bona part d’ells sense recursos,  procedents de 59 ajuntaments i  organismes assistencials.  La major part dels pacients són atesos per estudiants de la FOOT, supervisats pels seus professors i professores. Quan ho necessiten, els pacients que provenen derivats dels serveis socials surten de la consulta o de la revisió visual amb ulleres noves proporcionades de manera desinteressada per fabricants del sector de l’òptica que hi col·laboren.
 
Des  l’any de la seva inauguració (2008), el Centre Universitari de la Visió de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) ha atès un total de 20.000 pacients, dels quals, pràcticament la meitat són persones sense recursos econòmics procedents de serveis socials d’Ajuntaments i d’entitats socials d’arreu de Catalunya. La major part d’aquets pacients amb pocs recursos econòmics, quan ho necessiten, surten del CUV amb ulleres o lents oftàlmiques que aporten de manera desinteressada  empreses del sector. Els pacients són atesos per estudiants de la FOOT, supervisats pels seus professors, que d’aquesta manera realitzen les seves pràctiques clíniques obligatòries. Aquest sistema docent i assistencial  al que s’involucra l’administració, la universitat i el sector empresarial, és pioner a l’Estat, i és possible gràcies a les aportacions que realitzen els Ajuntaments per cada pacient que es visita al CUV
 
Segons explica Joan Gispets, degà de la FOOT, “el CUV és l’eina indispensable que té la Facultat per a complir amb l’encàrrec que té de la societat: retorn en forma de coneixement al servei de la salut visual”, afirma el degà
 
Models internacionals

De fet, l’any 1993,  la universitat va veure la necessitat de  que els estudiants d’Òptica i Optometria tinguessin l’oportunitat de fer unes pràctiques tutelades per professors en un entorn de concurrència de pacients, és a dir, en una clínica Universitària. El model en d’aquest incipient CUV va ser el britànic. Hi ha Clíniques Universitàries a la gran majoria d’Escoles d’optometria del Regne Unit i dels Estats Units. També a alguns països d’Amèrica llatina. A Espanya, el CUV és un centre pioner

Núria Tomàs, directora del CUV afirma que  “el 2014 hem atès 2400 pacients provinents de serveis socials als que se’ls ha proporcionat l'ajuda visual que han necessitat, i això només és possible per la col·laboració de les empreses del sector que ens fan confiança cedint-nos les muntures i les lents que necessitem. Que no s'hagi trencat la col·laboració en aquest context de crisi denota que creuen fermament en el projecte i hi estan compromesos”, diu Núria Tomas

Tipologia d’assistència

 

La tipologia de l’assistència sanitària que requereixen els pacients és variada i inclou molts aspectes de la salut visual. Així, els estudiants de la FOOT, sempre supervisats pels seus professors, poden diagnosticar i tractar les disfuncions visuals mes habituals. Si el pacient ho requereix, surt del CUV amb ulleres o lents oftàlmiques sense cap cost per ell.

 

Tot tipus de pacients

 

Al CUV  es tracten pacients que no provenen de les assistències socials o d’entintats assistencials. Per això el CUV, tal i com explica Núria Tomàs, “també hi ha activitat de recerca i s'atenen pacients de diferents especialitats per part de  professors de la facultat o professionals especialitzats “, argumenta la directora. De fet, al CUV hi ha unitats d’atenció visual general, de baixa visió, de poblacions especials, d’adaptació de lents de contacte, atenció òptica, cirurgia refractiva, exàmens complementaris, teràpies visuals i estrabismes, visió i aprenentatge, visió infantil, atenció oftalmològica, i formació continuada

El CUV

 

Al CUV treballen una vintena de  professionals de la salut visual distribuïts en  11 unitats especialitzades amb  un equipament d’última generació, amb les que han atès  des de l’any 2007  20.000 pacients procedents dels serveis socials de 59 ajuntaments i altres institucions d’arreu de Catalunya. Aquests pacients són atesos pels estudiants del grau d’Òptica i Optometria i el Màster d’Optometria i Ciències de la visió, supervisats pels seus professors i professores

 

Les empreses que hi col·laboren

 

El  CUV ha pogut atendre al llarg de la seva trajectòria a molts pacients sense cap cost per a l’usuari,  gràcies  a les empreses del sector de l’òptica, que lliuren de manera desinteressada  muntures o lents de contacte cada any.

 

Essilor, Hoya, Indo, Industrias de Óptica Hispano i Prats, Xavier Garcia Barcelona, La Asociación Española de Fabricación, Comercialización e Importación General de Óptica y Oftalmología (AEO) i les seves empreses associades fan possible, amb l’aportació de material òptic,  l’atenció visual a persones sense recursos econòmics.

 

El servei que presta el CUV és possibles gràcies a la col·laboració dels ajuntaments  i entitats socials. Actualment són 59 ajuntaments i  entitats socials les que deriven cap el CIV pacients senser recursos econòmics.

 

A més dels pacients derivats per les entitats i ajuntaments col.laboradors, el CUV ha realitzat revisions a més de 150 nens i nenes procedents de Bieolorússia i el Sàhara en col.laboració amb ONGs, i els ha proporcionat compensacions òptiques en cas necessari.

 

Els Ajuntaments i les entitats assistencials

 

Els ajuntaments col·laboradors són els d’Arenys de Mar, Badia del Vallès, Callús, Canet de Mar, Castellar del Vallès, Cercs, Lliçà de Munt, Montmeló, Polinyà, El Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu del Llobregat, San Iscle de Vallalta, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Súria, Viladecavalls i Terrassa.

 

Les entitats civils col·laboradores són Actua Vallès, Associació AntiSIDA, Associació Raval Obert, Associació Social FORMA21, Càrites Terrassa, Centre d’Acollida Assís, Centre Joan Salvadó Gavina, Centre Obert Heura,Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Fundació ESCO, Fundació LAR, FUPAR, Fundació Privada Terrassenca, Taller Auria i SCCL.

 

Tant les lents oftàlmiques com les muntures que es proporcionen al CUV  són noves i els usuaris poden escollir la muntura d’un petit mostrari. Si les característiques del pacient  ho requereixen, es proporcionen lents especials, como ara de pes i gruix més reduït per a pacients amb graduacions molt altes o materials orgànics més resistents per a infants. Les lents i les muntures també provenen de les donacions realitzades per empreses del sector.

Dossier complert sobre el CUV
ftp://media.upc.edu/CUV/

 

Més informació

 

www.cuv.upc.edu

 

www.foot.upc.edu