"Converses després de l'èxit": La UPC i la Cambra de Terrassa mostren als empresaris l’èxit de la relació universitat-empresa

Imatge conversesEl  dia 30 de maig a les 10h va tenir  lloc a la Sala del Ple de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa la jornada “Converses després de l’èxit”; una activitat a la que prop d’una trentene d’empresaris va conèixer de prop la història de la relació entre 3 grups de recerca del Campus de la UPC a Terrassa i tres empreses que han portat a terme, conjuntament, projectes de recerca i desenvolupament. L’acte ha estat conduït per Miquel Peralta,  periodista de TVE expert en economia i empresa i professor de la URL,  i s'ha organitzat conjuntament entre el Campus de la UPC a Terrassa, la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa i el Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT), dins del marc de la Feria del Conocimiento.

La Universitat Politècnica de Catalunya. Barcelona Tech (UPC) és un exemple paradigmàtic d’activitat en R+D. La transferència de la innovació tecnològica que realitzen els seus grups de recerca cap al sector industrial  genera una sèrie d’avantatges molt clars a les empreses, que es tradueixen en millor competitivitat, quota en el mercat i, fins i tot, posicionament internacional

 

Per això, la Cambra de Terrassa i la UPC han organitzat l’activitat “Converses després de l’èxit”, per donar a conèixer als empresaris com s’origina aquesta relació, de quina manera es desenvolupa i quins resultats concrets aporta a l’empresa

 

El periodista Miquel Peralta de TVE, expert en temes d’economia i empresa, va  dinamitzar tres converses a les que tres directors de grups de recerca del Campus de la UPC a Terrassa i tres directius de tres empreses catalanes, que van explicar la història dels projectes amb que han col·laborat conjuntament i els resultats que han obtingut.

 

Les tres històries d’èxit universitat-empressa van ser

 

Conversa 1:
   Miguel Galan, director d’R+D de Telstar
   Santi Royo, director del grup CD6 (UPC)

 

Conversa 2:
   Pere Roquet, conseller i assessor tecnològic de Roquet S.A.
   Esteve Codina, director del grup LABSON (UPC)

 

Conversa 3:
    Ferran Gironès, director d’R+D d’Optimus
    Luis Romeral, director del grup MCIA (UPC)

 

L’acte va ser retransmès en directe a través d’UPC TV a l’adreça http://tv.upc.edu

 

L’R+D al Campus de la UPC a Terrassa

 

El Campus de la UPC a  Terrassa és un excel·lent exemple d’activitat  d’R+D  molt orientada a la indústria. La seva  facturació per transferència de tecnologia a l’empresa ha crescut en els darrers  10 anys (fins l’any 2008)  a un ritme sostingut d’un 15% anual, arribant l’any 2007 als 10 milions d’euros. La facturació  s’ha mantingut  a partir de l’any 2009 (l’any posterior a l’esclat de  la crisi econòmica mundial) en xifres estables properes  als 8 milions d’euros.

 

Al Campus de la UPC a Terrassa treballen més de 400 investigadors procedents de 23 països distribuïts en 37 grups de recerca. 10 d’aquests grups pertanyen a la xarxa TECNIO: més del 50% del total de la UPC. Aquest fet configura Terrassa com la ciutat catalana,desprès de Barcelona, amb mes grups  d’innovació tecnològica que transfereixen els seus resultats al teixit industrial i productiu.

 

La Universitat Politècnica de Catalunya UPC.Barcelona Tech  ha apostat clarament per la recerca, per  la innovació tecnològica i pel foment de l’emprenedoria. La UPC és la institució líder en patents generades a l’Estat, amb 212 registres  entre l’any 2002 i 2011.